Większość ludzi zna niektóre z podstawowych umiejętności w arsenale kucharza, jednak wiele z najważniejszych aspektów wspaniałego dania jest pomijanych, ponieważ ludzie po prostu nie wiedzą, czym one są.
Czytając ten artykuł, poznasz kilka bardzo ważnych wskazówek, które pomogą Ci poprawić swoje umiejętności kulinarne.W przypadku potraw, które mają dłuższy czas gotowania, warto dodać przyprawy i zioła około godziny przed jedzeniem. Jeśli te przyprawy są gotowane zbyt długo, to powstałe smaki mogą być zbyt mocne. Ponadto najlepiej zachować prostotę, nie używając w żadnym naczyniu więcej niż trzech ziół lub przypraw.Aby zmaksymalizować efektywność gotowania, zawsze gotuj jedzenie w dużych ilościach, a po zakończeniu posiłku przechowuj mięso w torebkach do zamrażania. Dzięki temu następnego dnia stworzysz dla swojej rodziny posiłek, który będzie wciąż świeży i świetnie smakuje.Umieść sól na desce do krojenia. Cięcie ziół na desce do krojenia może być trudne. Mają tendencję do chodzenia wszędzie. Aby temu zapobiec, zanim zaczniesz, posyp deskę do krojenia odrobiną soli. To zadziała, aby zapobiec ich przesuwaniu się.Zachowaj ostrożność podczas przechowywania czekolady do użytku podczas gotowania. Z reguły kupuj tylko tyle czekolady, ile możesz użyć w ciągu kilku miesięcy. Czekolada zawiera tłuszcz i w nieodpowiednich warunkach może zjełczeć.
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Idealna jest szafka kuchenna z dala od wszelkich źródeł ciepła. Trzymaj czekoladę zawiniętą w folię lub plastik i przechowuj ją z dala od przedmiotów o silnym zapachu, ponieważ łatwo wchłania zapachy.Przechodzenie przez długi proces gotowania, taki jak gotowanie, usuwa wiele ważnych składników odżywczych, które znajdują się w warzywach. Pozwól warzywom zachować swoje wartości odżywcze, gotując je szybko lub jedząc na surowo!Dodaj niewielką szczyptę soli morskiej do mielonej kawy bezpośrednio przed zaparzeniem. Dzięki temu każda filiżanka będzie miała wspaniały smak. Proces ten działa dobrze zarówno w tradycyjnym ekspresie do kawy, jak i we francuskiej prasie. Nie dodawaj soli przed zaparzeniem, ponieważ może to pogorszyć smak kawy.Aby zredukować tłuszcz i kalorie w przepisie, który wymaga dużej ilości majonezu, po prostu zastąp połowę majonezu kwaśną śmietaną. Ponieważ majonez w wielu z tych przepisów służy przede wszystkim do celów teksturowych, zastąpienie go kwaśną śmietaną o podobnej konsystencji daje tę samą konsystencję o jaśniejszym, zdrowszym smaku.Jeśli postępujesz zgodnie z przepisem, zachowaj szczególną ostrożność, aby upewnić się, że nie pominiesz kroku lub że poprawnie odczytujesz pomiary. Zwłaszcza w pieczeniu mały błąd może całkowicie zepsuć danie. Aby tego uniknąć, wystarczy kilka razy sprawdzić przepis przed dodaniem składnika do mieszanki.Podpiecz orzechy krótko w piekarniku, a następnie posyp je mąką przed włożeniem do ciasta, aby zapobiec przedostawaniu się ich na dno patelni. Podgrzewanie i lekkie powlekanie mąką utrzymuje je na miejscu w cieście i zmniejsza prawdopodobieństwo, że orzechy opadną przed upieczeniem ciasta.Stosując powyższe wskazówki, możesz łatwo zwiększyć swoje umiejętności gotowania z odrobiną smaru do łokci. Eksperckie gotowanie nie jest nieosiągalnym celem nawet dla początkującego kucharza. Weź to, co wiesz i czego się nauczyłeś, i idź do kuchni, aby wkrótce to wypróbować.