Dlaczego kochamy pizzę?

Wszyscy uwielbiamy pizzę Jej prostota, różnorodność dodatków i charakterystyczne ciasto, czynią z niej wyjątkowe danie, które każdego dnia przyciąga tysiące głodnych Polaków. Może warto więc zagłębić nieco w jej bogatą historię?

Lekcja historii
Zacznijmy od tego, że korzeni pizzy nie koniecznie należy doszukiwać się we Włoszech. Spójrzmy bowiem na popularny w starożytnej Grecji przysmak nazywany plangutos. Określenie to dotyczyło cienkich placków podawanych z ziołami, oliwkami itd. A były przecież jeszcze etruskie chlebki facaccia…

Nie można jednak zaprzeczyć, że to właśnie we Włoszech po raz pierwszy użyto słowa pizza i otwarto pierwszą pizzerię. Początkowo traktowano ją raczej jako jedzenie dla pospólstwa, ale gdy pieczenie na otwartym ogniem zastąpiono specjalnymi piecami, a wśród dodatków pojawił się pomidor – pizza zyskała uznanie nawet w oczach rodziny królewskiej.

Królewski przysmak
Króla Neapolu – Ferdynanda I Burbona – od włączyć pizzy do pałacowego menu powstrzymał jedynie sprzeciw żony. Ich syn cechował się już jednak niższym poziomem posłuszeństwa i to za jego sprawą w królewskiej kuchni zbudowano piec do wypiekania pizzy. Sława powstających tam dań dotarła nawet do królowej Małgorzaty, która w celach degustacyjnych odwiedziła Neapol. Zdarzenie to upamiętniono poprzez nazwanie pizzy z mozzarellą, bazylią i pomidorami – Margheritą.

Do polski pizza trafiła oczywiście za sprawą królowej Bony – małżonki Zygmunta Starego.

Obecnie
Dziś pizza jest daniem ogólnodostępnym i mającym miliony zwolenników na całym świecie. Wśród zatrzęsienia jej wariantów każdy smakosz na pewno znajdzie coś dla siebie. O zasadność niektórych dodatków toczą się nawet prawdziwe batalie. Tak, na ciebie patrzę mój drogi ananasie. Kolejne lokale prześcigają się w rozmiarach oraz bogactwie składników. Duży wybór utrudnia jednak podjęcie decyzji. Gdzie jest więc najlepsza poszczycić się mogą wieloma godnymi uwagi restauracjami, lecz jedną z najlepszych jest wątpienia pizza Siedlce Sphinx. Dlaczego? Wystarczy spróbować serwowanych tam dań…