Kawa ma wiele właściwości zdrowotnych

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, z miliardami filiżanek wypijanych dziennie.

Warzony z palonych i mielonych ziaren kawy, napój ten jest spożywany przez prawie połowę osób dorosłych jako sposób na przebudzenie się rano, zachowanie czujności w ciągu dnia lub czuwanie w późnych godzinach nocnych. Pomimo swojej popularności, kawa jest również przedmiotem kontroli i niepokoju, jeśli chodzi o wpływ na zdrowie osób spożywających jedną lub więcej filiżanek dziennie. W przeszłości kawę oskarżano o powodowanie problemów, od wysokiego ciśnienia krwi po cukrzycę. Na szczęście dla miłośników kawy, nowsze badania zmieniły wiele poglądów na ten temat. Badania wykazały, że ziarna kawy mogą faktycznie przynieść szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych dla osób, które ją spożywają. Jedną z zalet ziaren kawy jest to, że oprócz innych przeciwutleniaczy zawierają one przeciwutleniacz zwany kwasem chlorogenowym (CGA). Surowe ziarna kawy zawierają około 9 procent wagowych CGA, co może pomóc w utracie wagi i chroni nerwy przed uszkodzeniem. Ziarna kawy pomagają również zmniejszyć stan zapalny, co jest związane z wieloma problemami zdrowotnymi. Ponadto kofeina zawarta w ziarnach kawy zapewnia korzyści, takie jak zmniejszenie bólów głowy.

Zrozumienie tych korzyści zdrowotnych może pomóc osobom pijącym kawę docenić coś więcej niż tylko smak następnej filiżanki tego aromatycznego naparu. Jedna z bardziej zaskakujących zalet kawy ma związek z sercem.

Chociaż mocna brazylijska kawa tymczasowo powoduje wzrost ciśnienia krwi, picie dwóch filiżanek dziennie może pomóc w zapobieganiu niektórym problemom sercowo-naczyniowym, takim jak niewydolność serca. Kofeina może również zapobiegać zaburzeniom lub nieregularnościom rytmu serca. Dodatkowo pomaga również zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Kawa zawiera również sporo przeciwutleniaczy, dzięki temu organizm na dłużej zachowuje młodość. Ziarna kawy zawierają kofeinę, która może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona nawet o 25 procent. Kofeina zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona poprzez zatrzymanie śmierci komórek nerwowych w mózgu wytwarzających dopaminę.