Obecnie piekarnie korzystają z maszyn do dzielenia ciasta, dzięki którym otrzymują równe porcje ciasta, dlatego chleb, bułki i wypieki wyglądają tak samo w każdej partii.
Dzielarka ciasta jest niezbędnym sprzętem przemysłowym, stosowanym w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. Ma pomóc w zaokrąglaniu ciasta i wspomaganiu podziału wolumetrycznego. Istnieją różne rodzaje ciast, a ich dzielenie lub zaokrąglanie stanowi wyzwanie dla pracy ręcznej. To jest powód, dla którego dzielarki do ciasta są tak popularne, ponieważ ułatwiają ten proces za pomocą systemu mechanicznego.
Jak wybrać odpowiednią dzielarkę do ciasta?
Ważną zaletą w stosowaniu dzielarki do ciasta jest to, że są to bardzo precyzyjne maszyny o wysokiej wydajności. To znacznie ułatwia pracę każdemu, kto pracuje z ciastem, ponieważ nie wymaga pracy ręcznej i jest mniej bałaganu, z którym trzeba się później uporać. Na rynku dostępne są różne rodzaje dzielarek do ciasta, a wybór urządzenia zależy wyłącznie od rodzaju ciasta, z którym pracujesz. Zawsze powinieneś wybierać dzielarkę do ciasta w oparciu o ilość pracy do wykonania i rodzaj ciasta, które chcesz podzielić i posortować.
Dzielarki do ciasta są powszechnie wykorzystywane w branży piekarniczej i cukierniczej, ponieważ nie trzeba spędzać godzin na ręcznym dzieleniu i zaokrąglaniu porcji ciasta, z którego powstają bułki, chleby oraz inne wyroby. Istnieje wiele różnych elementów wyposażenia, których można używać w połączeniu z dzielarką do ciasta. Umożliwi to utrzymanie wyższych standardów jakości, zmniejszy wysiłek fizyczny i pozwoli na większą wydajność i bardziej produktywne wykonywanie pracy. Dostępne są różne rodzaje modeli dzielarek do ciasta, które mogą poprawić jakość produkcji.
Jeśli chodzi o dzielenie, krojenie i zaokrąglanie ciasta, najważniejsza jest dokładność, dlatego dzielarka do bułek powinna mieć odpowiednie funkcje. Wybierając dzielarkę do ciasta, należy upewnić się, że nie zostanie pominięta korelacja między dokładnością a poziomem wilgotności. Dokładność wagi ciasta może się zmniejszyć, gdy w cieście jest dużo wilgoci. Jeśli pracujesz z ciastem bogatym w wilgoć, powinieneś zdecydować się na zwykłe dzielarki tłokowe, które są zaprojektowane tak, aby radzić sobie z dużą wydajnością ciasta.