Mączka sojowa jest najczęściej stosowanym źródłem aminokwasów w diecie świń na całym świecie.
Diety, które zawierają ziarna zbóż i śrutę sojową zaspokoją zapotrzebowanie na wszystkie aminokwasy, całą energię i większość fosforu. do hodowli i wykańczania świń, a zwykle nie ma zapotrzebowania na inne źródła energii i aminokwasów w tych dietach. Mączka sojowa może również zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie aminokwasy w dietach macior w ciąży. Hodowcy świń zwykle karmią prażoną mączkę sojową bez dalszego przetwarzania. Mączkę sojową można jednak przetwarzać na różne sposoby, aby zwiększyć stężenie białka i dezaktywować czynniki przeciw odżywcze. Mączka sojowa jest produkowana z całych lub obłuszczonych nasion soi. Mielona śruta sojowa zawiera ponad 45 % surowego białka i jest określana jako wysokobiałkowa śruta sojowa. Niełuskana mączka sojowa zawiera około 44 procent białka i jest nazywana mączką sojową o niskiej zawartości białka. Konwencjonalna prażona śruta sojowa lub ekstrahowana rozpuszczalnikiem jest wytwarzana przez ekstrakcję tłuszczu z mąki sojowej rozpuszczalnikiem, oraz prażona, w procesie chodzi o pozbycie się nadmiaru oleju.
Dzięki temu uzyskiwana jest śruta o większej zawartości białka. Wartość energetyczna soi i jej pochodnych zależy od stężenia tłuszczu, węglowodanów i białka w produkcie. Wartość energii strawnej i energii metabolizowanej w pełnotłustych ziarnach soi są większe niż w obłuszczonej mączce sojowej. Zmniejszone stężenie energii przyswajalnej i metabolizowanej w mączce sojowej w porównaniu z pełnoziarnistymi ziarnami soi wynika z obniżonego stężenia tłuszczu w mączce sojowej. Obecnie wielu hodowców korzysta ze śruty sojowej w karmieniu trzody chlewnej. Jest to dość tania pasza, jeżeli bierzemy pod uwagę jej wartości odżywcze. Świnie szybciej przybierają na wadze, oraz szybciej dorastają do wagi uboju. Na stronie https://aptrans.pl/sruta-sojowa/, znajdziemy informacje na temat jak przyśpieszyć chów i osiągać większe zyski z hodowli.