Śruta sojowa to wysokiej jakości źródło białka roślinnego

Śruta sojowa jest głównym źródłem białka wykorzystywanego przez hodowców trzody chlewnej i drobiu do karmienia zwierząt.

Producenci karmy dla zwierząt domowych, takich jak karma dla psów, również stosują w swoich produktach mączkę sojową. To wszechstronne białko roślinne jest również wykorzystywane jako źródło białka w dietach ryb hodowlanych. Śruta sojowa jest ważnym źródłem białka dla zwierząt ze względu na doskonały skład aminokwasów i wysoki poziom strawności. Ponieważ śruta sojowa jest głównym źródłem białka dla przemysłu paszowego na całym świecie, stała się składnikiem, który jest przedmiotem strategicznego handlu na całym świecie. Producenci pasz używają śruty sojowej jako standardu, w porównaniu z innymi źródłami białka. Mączka sojowa stała się również źródłem białka, które decyduje o cenie pasz do żywienia zwierząt. Na całym świecie wykorzystanie białek roślinnych w paszach staje się coraz ważniejsze ze względu na obawy konsumentów dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa produktów ubocznych białek zwierzęcych oraz zmniejszenia zasobów rybnych.

Z pewnością spowoduje to dalszy wzrost popularności śruty sojowej jako źródła białka w paszach dla zwierząt gospodarskich.

Zakres, w jakim śruta sojowa jest stosowana w dietach dla świń, bydła i drobiu, w dużej mierze zależy od opłacalności dostarczania niezbędnych aminokwasów, zwłaszcza lizyny, metioniny i treoniny. Ponieważ dostępność i koszt składników paszowych są niezwykle dynamiczne na rynku, formuły dietetyczne stale się zmieniają w odpowiedzi na panujące warunki hodowli. Aptrans śruta sojowa jest skoncentrowanym źródłem białka i energii i ma mniej surowego błonnika niż większość innych pasz wyprodukowanych z nasion oleistych. Pełnotłuste śruty sojowe również mają te cechy, ale dodatkowo są jeszcze doskonalszym źródłem energii i kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju zwierząt hodowlanych. Śruta sojowa jest powszechnie uznawana za najważniejszy składnik białkowy w dietach zwierzęcych.