Szybkość dezynfekcji obserwowana przy odpowiednio wyposażonym komercyjnym systemie parowym jest prawdopodobnie spowodowana działaniem ciepła zarówno na białka tworzące wszystkie mikroorganizmy, jak i na tłuszczowe składniki bakterii i grzybów.
Białka są czynnymi i strukturalnymi składnikami każdej komórki. W przypadku wirusów białka są kluczową cechą strukturalną, która umożliwia im wiązanie się z komórkami gospodarza. Gdy temperatura drobnoustrojów wzrasta, rozkładają się one lub ulegają denaturacji. Kiedy białko zostanie uszkodzone, należy je wymienić. Kiedy wiele białek ulega denaturacji na raz, mikroorganizm po prostu nie jest w stanie przezwyciężyć uszkodzeń i umiera.
Oprócz niszczenia białek, które atakują wszystkie rodzaje mikroorganizmów, ciepło uszkadza składniki tłuszczowe obecne w bakteriach i grzybach.
Aktywność wilgotnego ciepła o wysokiej temperaturze pary wodnej lub zamgławiania na główne składniki funkcjonalne mikroorganizmu wywołuje szerokie działanie bakteriobójcze. Szybkość działania urządzeń do dezynfekcji termicznej ułatwia personelowi sprzątającemu przestrzeganie przyjętych protokołów czyszczenia, a tym samym przynosi korzyści w zakresie kontroli zakażeń. Ponieważ czyszczenie wstępne jest mniej krytyczne, a czas kontaktu niezbędny do dezynfekcji jest rzędu sekund, a nie minut, zgodność personelu jest naturalnie mniejszym problemem dla komercyjnego systemu parowego. Ponadto komercyjne systemy parowe mają kluczową zaletę, ponieważ powierzchnia styku narzędzia czyszczącego pozostaje bardzo gorąca, więc możliwość zanieczyszczenia krzyżowego z powierzchni na powierzchnię lub z pomieszczenia do pomieszczenia jest znacznie zmniejszona. Dlatego skuteczna dezynfekcja w Łodzi polega na zamgławianiu i ozonowaniu. Kontrastuje to z tradycyjnym podejściem spryskiwania powierzchni środkiem dezynfekującym i wycierania, które może faktycznie przenosić żywe patogeny z jednej powierzchni na drugą, zwłaszcza jeśli środek dezynfekujący zostanie nadużyty lub zostanie przypadkowo dezaktywowany. Ponieważ ciepło jest szybko rozpraszane z powierzchni po obróbce parą, nie pozostają żadne pozostałości, zanieczyszczenia ani wirusy.